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Summertime and (Pre-Mosquitos) 
the Living Is Easy  

Claire Silverman, Legal Counsel, League of Wisconsin Municipalities 

Spring is here and that means summer 
is not far behind! Summer is a time 
for, among other things, festivals, block 
parties, and firework displays, and it’s also 
the time when many municipalities hire 
additional help for municipal recreational 
areas and facilities. This comment 
touches on a number of legal issues that 
tend to arise more frequently during this 
season of outdoor activity. 

Temporary Street Closures

With warmer weather, municipalities face 
an increase in the number of requests to 
temporarily close portions of streets for 
parades, festivals, or similar events. We 
are often asked whether municipalities 
have authority to grant such requests. 
The answer is yes. State law allows 
municipalities, by order, ordinance, or 
resolution, to “regulate community events 
or celebrations, processions or assemblages 
on the highways, including reasonable 
regulations on the use of radios or other 
electric sound amplification devices. . . .”1 
This authority is subject to Wis. Stat.  
§ 84.07(4), which requires municipalities 
to make arrangements with the state 
Department of Transportation (DOT) for 
making a detour before obstructing any 
street over which a state trunk highway  
is marked.

Thus, a municipality may adopt an 
ordinance or resolution authorizing the 
temporary obstruction of streets for the 
purpose of holding a festival, block party, 
or similar community event as long as 

1. Wis. Stat. § 349.185.
2. This comment does not cover the details for multiple license events otherwise known as wine and beer walks which are authorized under §125.51(10).
3. Wis. Stat. §§ 125.26(6) and 125.51(10).
4. Id.
5. Wis. Stat. § 125.51(10).
6. Wis. Stat. §§ 125.26(1) and 125.51(1)(a).
7. Wis. Stat. § 125.51(10). A larger number of licenses may be issued for a wine walk event as authorized under § 125.51(10)(b) but not detailed in this legal comment.
8. Wis. Stat. §§ 125.07(3)a)12 and 125.26(6).

arrangements are made with the DOT 
for a detour if a state trunk highway is 
involved. 

Temporary Beer and Wine 
Licenses and Temporary  
Operator Licenses

Summer also brings increased requests 
for temporary Class B licenses allowing 
the sale of alcohol at picnics and similar 
gatherings. These licenses are commonly 
referred to as “picnic” licenses2 and that is 
how they will be referred to here. There 
are two types of Class B picnic licenses 
– beer and wine. These temporary 
licenses are only available to certain 
types of organizations which include the 
following:

(1) “bona fide clubs” 

(2) Chambers of commerce;

(3) �county or local fair associations or 
agricultural societies; 

(4) �churches, lodges, or societies that 
have been in existence for at least six 
months; and 

(5) posts of veterans’ organizations.3

An individual, partnership, or business 
corporation is not eligible for a 
temporary picnic license.4 Thus, the 
operator of a tavern would not be eligible 
for a temporary picnic license unless 
applying as a member or an officer of a 
bona fide club, lodge, or society.

The picnic beer license authorizes the 
sale of fermented malt beverages (i.e., 

beer as well as wine coolers with a 
fermented malt beverage base) while 
the picnic wine license authorizes the 
sale of wine. There is no picnic license 
that allows the sale of intoxicating liquor 
other than wine. A licensee must hold 
both licenses to sell beer and wine at 
the same event. The fee for a temporary 
picnic license is determined locally but 
may not exceed $10. No additional fee 
may be charged for a picnic wine license 
if the applicant is applying for a picnic 
beer license for the same event.5

Municipal governing bodies may delegate 
the authority to issue temporary picnic 
beer and wine licenses to a municipal 
official (typically the clerk) or another 
body.6 There is no limit on the number 
of temporary picnic beer licenses that an 
organization may obtain in a calendar or 
licensing year but the number of picnic 
wine licenses that may be issued to an 
eligible organization is limited to two 
such licenses in any 12-month period.7

Underage persons can be permitted to 
be on the premises for which a picnic 
beer license is issued if the municipal 
governing body or official authorized to 
issue the license authorizes the licensee 
to permit underage persons on the 
premises.8

For picnic beer licenses lasting less 
than four days, the statutes provide 
that, the governing body shall establish 
the time by which an application 
must be filed with the clerk prior to 
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granting of the license.9 For picnic wine 
license applications, the statutes are 
silent and we interpret that to mean 
the general 15-day waiting period 
under sec. 125.04(3)(f )1 applies. This 
interpretation is confirmed by the back 
of the Department of Revenue (DOR) 
application form for picnic beer and 
wine licenses (Form AT-315) which 
indicates that the waiting period for the 
picnic wine license is 15 days. Although 
it would seem logical to treat both picnic 
licenses similarly with regard to the time 
applications have to be on file prior to 
issuance, the necessary language was 
not inserted when the alcohol laws were 
reorganized and the language authorizing 
picnic wine licenses was removed from 
the provision concerning picnic beer 
licenses and placed with provisions 
concerning intoxicating liquors.

9. Wis. Stat. § 125.04(3)(f)3.
10. Wis. Stat. § 125.17(4).

A matter related to temporary picnic 
licenses is the issuance of temporary 
operator’s licenses. A municipality may 
grant temporary operator’s licenses to 
qualified persons employed by or donating 
their services to nonprofit corporations.10 
A person may hold no more than two 
temporary operator’s licenses per year. The 
license is valid for any period from one to 
14 days, and the period must be indicated 
on the license.

A frequent question in this area is 
whether an applicant for a temporary 
operator’s license must complete the 
responsible beverage server training 
course that applicants for an ordinary 
operator’s license must complete. The 
answer is no. The responsible beverage 
server training course requirement does 
not apply to applicants for temporary 
operator’s licenses. The training course 
requirement only applies to applicants 

for regular operator’s licenses. Wisconsin 
Stat. § 125.17(6), provides that “no 
municipal governing body may issue an 
operator’s license unless the applicant 
has successfully completed a responsible 
beverage server training course.” 
However, operator’s licenses are different 
from temporary operator’s licenses 
since, as noted earlier, the latter may 
only be issued to persons employed by 
or donating their services to nonprofit 
corporations, are only valid from one to 
14 days, and persons are limited to only 
two such licenses per year.

Temporary Amendment of 
Licensed Premises

Sometimes municipalities receive 
requests from retail liquor licensees to 
serve outside their licensed premises 
during a special event or during a 
particular time period. For example, a 
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bar may request that it be allowed to 
sell from an outside area that is part of 
the business but not included in the 
description of the licensed premises 
during a festival, or a bar with a volleyball 
area or outdoor porch may request that 
it be allowed to sell and serve alcohol in 
that area during a particular time period. 
Since most businesses are ineligible for 
a temporary picnic license (see above 
discussion), the only way they can 
be authorized to sell outside the area 
described in the license is if the license 
is temporarily amended to include the 
area in question as part of the described 
premises during the particular time 
period. The request must go to the 
governing body and, if the request is 
approved, the clerk must amend the 
license to reflect the change.

11. Wis. Stat. § 167.10(5). 
12. Id.
13. Wis. Stat. § 167.10(3)(a).
14. �The law used to only allow permits to be issued to groups but the fireworks industry successfully lobbied for a change allowing issuance to individuals or groups of individuals. 

Fireworks Permits

Municipalities are authorized to enact 
ordinances prohibiting or regulating 
the sale, possession or use, as defined 
by ordinance, of fireworks.11 An 
ordinance may not be less restrictive in 
its coverage, prohibition or regulation 
than Wis. Stat. § 167.10, but may be 
more restrictive. However, a municipality 
cannot prohibit a person from possessing 
fireworks in that municipality while the 
person is transporting the fireworks to 
a municipality where possession of the 
fireworks is authorized by permit or 
ordinance.12

State law prohibits any person from 
possessing or using fireworks without a 
user’s permit from the mayor or village 
president or that person’s designee.13 
State law also prohibits any person from 

selling, or possessing with intent to sell, 
fireworks without a permit. The permit 
requirement does not apply to a city 
or village, but municipal fire and law 
enforcement officials must be notified of 
the proposed use of fireworks at least two 
days in advance. The permit requirement 
also does not apply to sales to persons 
who are not Wisconsin residents.

Municipalities can issue a fireworks 
permit under Wis. Stat. § 167.10, to the 
following: 

(1) �a public authority; 

(2) �a fair association; 

(3) �an amusement park; 

(4) �a park board; 

(5) �a civic organization; 

(6) �any individual or group of 
individuals.14 A permit issued to a 
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group of individuals confers the privileges under the permit 
to each member of the group.15

(7)  an agricultural producer for protecting crops from predatory 
birds or animals. 

A permit issued under § 167.10, must include the permit 
holder’s name and address, the date on and after which fi reworks 
may be purchased, the kind and quantity of fi reworks which may 
be purchased, the date and location of permitted use, and other 
special conditions prescribed by ordinance. A copy of the permit 
must be given to the municipal fi re or law enforcement offi cial at 
least two days before the date of authorized use, and no permit 
may be issued to a minor. 

The municipal offi cial issuing the permit may require an 
indemnity bond or liability insurance policy for the payment 
of all claims that may arise by reason of injuries to person or 
property from the handling, use, or discharge of fi reworks under 
the permit. The bond or policy, if required, shall be taken in the 
name of the municipality where the fi reworks are to be used, 
and any person injured thereby may bring an action on the bond 
or policy in the person’s own name to recover the damage the 
person has sustained, but the aggregate liability of the surety or 
insurer to all persons shall not exceed the amount of the bond or 
policy. The bond or policy, if required, together with a copy of 
the permit shall be fi led in the municipal clerk’s offi ce.16

Section 167.10(7) provides that no municipal employee or 
offi cial is civilly liable for damage to any person or property 
caused by fi reworks for the sole reason that the municipality 
issued a permit in accordance with § 167.10(3) and (5).

For a more detailed description of local regulation of fi reworks, 
see Licensing and Regulation 389.

Summertime Recreational Employees

Municipalities often employ additional help during the summer 
months to operate municipal golf courses, swimming pools, 
summer camps, beaches, and park concession stands. The 
federal Fair Labor Standards Act (FLSA) contains specifi c 
exemptions from minimum wage and overtime provisions for 
certain amusement and recreational employees.17 Although 
such employees are also generally exempt from state overtime 
provisions, amusement and recreational employees are 
not exempt from state minimum wage laws. Moreover, in 
Employees 312, we opined that Wisconsin Administrative 
Code § DWD 270.11(1)(c), which establishes an overtime pay 
requirement for 16- and 17-year-olds, is applicable to publicly-

15. Wis. Stat. § 167.10(c)6.
16. Wis. Stat. § 167.10(3)(e).
17. 29 U.S.C. § 213(a)3.
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employed 16- and 17-year-olds and 
such public employees are entitled to 
overtime irrespective of the amusement 
and recreational establishment overtime 
exemptions established by Wis. Admin. 
Code § DWD 274.04 and the federal 
FLSA. With that exception in mind, let’s 
turn to the requirements for exemption 
under federal law.

Federal law exempts any employee 
who is employed by an establishment 
which is an amusement or recreational 
establishment if:

(1) �it does not operate for more than 
seven months in any calendar year; or

(2) �during the preceding calendar year, 
the establishment’s average receipts 
for any six months of such year were 
not more than 33-1/3 percent of 
its average receipts for the other six 
months of the year.18

To qualify for this exemption an 
employee must be employed by a seasonal 
recreational “establishment.” The term 
“establishment” means a distinct physical 
place of business such as a municipal golf 
course, stadium, swimming pool, zoo, 
beach or park.19 An entire municipality is 
not a seasonal recreational establishment, 
but rather is a collection of separate 
establishments.20

A municipal swimming pool, golf course, 
or other recreational establishment 
which is open seven months of the year 
or less would satisfy the first test. Thus, 
seasonal recreational employees of such 
a swimming pool, golf course, or beach 
would be exempt from both the overtime 
and minimum wage provisions of the 
federal FLSA. As noted above, however, 

18. Id.
19. BLR, Thompson Publishing, Fair Labor Standards Handbook for States, Local Governments & Schools, § 341 (2010) citing DOL Wage Hour Opinion Letter (August 10, 1976).
20. Id.
21. Id., § 343.
22. Wis. Adm. Code DWD § 274.08(2).
23. �Wis. Adm. Code DWD § 272.03(1). An “opportunity employee” is an employee who is not yet 20 years old, during the first 90 consecutive days after the employee is initially employed by the 

employer. Wis. Adm. Code DWD § 272.01(11).
24. Wis. Adm. Code DWD § 272.08.
25. Wis. Adm. Code DWD § 270.10(2)(d).
26. Wis. Adm. Code DWD § 270.13(15)(a) and (b)4.
27. Wis. Adm. Code DWD § 270.12(14); Wis. Stat. § 103.66(1)(b).

it is our opinion that the overtime 
exemption would not apply to 16- and 
17-year-olds given DWD 274.

Municipal swimming pools or similar 
municipal recreational establishments 
that operate more than seven months in 
a calendar year would need to meet the 
seasonal receipts test to qualify for the 
recreational establishment exemption 
from the minimum wage and overtime 
provisions of the federal FLSA. The 
seasonal receipts test should be applied 
cautiously.21

With the exception of 16- and 17-year-
olds, any municipal employee qualifying 
for the federal recreational establishment 
exemption is also exempt from state 
overtime provisions.22 However, there is 
no similar exemption for such employees 
from the state minimum wage law. Thus, 
municipal summer employees hired to 
work at a swimming pool or golf course 
are subject to the state minimum wage 
law even if they are exempt from the 
federal FLSA minimum wage provisions. 

Currently, the state minimum hourly 
wage is $7.25 for non-opportunity 
employees and $5.90 for “opportunity 
employees.”23 Minimum wage for caddies 
is $5.90 for 9 holes and $10.50 for 18 
holes.24 Minimum wage for counselors 
employed in recreational or educational 
summer camps depends on age and is set 
by DWD 272.07(3).

In addition to minimum wage, 
municipalities must also be mindful 
of restrictions relating to minimum 
ages for various kinds of employment. 
While minors 12 and 13 years of age 
may be employed as caddies on golf 

courses if they use caddy carts,25 they 
cannot be employed to mow the grass 
with a power-driven mower. Minors 
who are 16 may operate power-driven 
mowers.26 Minors over the age of 15 
may be employed as lifeguards and 
swimming instructors and aides if they 
have successfully completed a bona fide 
life saving course.27 However, federal law 
prohibits youth under 16 years of age 
from being employed as a lifeguard at 
a natural environment such as an ocean 
side beach, lake, pond, river, quarry or 
pier. For additional information on what 
children can or cannot do, please consult 
information from the Department 
of Workforce Development’s web 
site, http://www.dwd.state.wi.us/er/
labor_standards_bureau/publication_
erd_4758_pweb.htm and the 
Department of Labor’s web site, https://
www.dol.gov/general/topic/youthlabor/
agerequirements.

Conclusion

This comment addresses topics that 
municipalities face when summer arrives. 
Hopefully, it will enable municipal 
officials to avoid potentially sticky 
situations and spend more time enjoying 
the opportunities summer presents.
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